Hoog sensitieve kinderen

Dit zijn kinderen die absoluut niet tegen oneerlijkheid en onrecht kunnen. Die vaak al precies weten wat en hoe ze het willen, een sterke eigen wil hebben en hun eigen weg lijken te gaan. Ze zijn gevoeliger en dus sneller overprikkeld, moe en/of uit balans. Deze kinderen reageren sterk vanuit hun gevoel, nemen beslissingen vanuit hun gevoel en vertrouwen sterk op hun intuïtie. Ze zijn lief, begaan met de natuur, hebben een rijke belevingswereld en ervaren gebeurtenissen ‘diep’.
 
Als ze niet in hun zijn begrepen worden en ‘gedwongen’ worden zich te gedragen ‘zoals het hoort’ gaat het mis en beginnen de problemen.
 
Ze komen niet mee op school, voelen zich alleen of niet begrepen, worden druk of sluiten zich af en trekken zich terug. Het zijn vaak kinderen die moeite hebben met tijd, structuur en ordenen. Ze raken snel van slag bij veranderingen en zoeken sterk veiligheid bij hun ouders. Ze hebben andere behoefte dan wat er in deze maatschappij van hen verwacht wordt. Ze raken sneller overprikkeld……’vol’. Ze zijn veel gevoeliger voor gebeurtenissen en prikkels om hen heen.
 
Niet begrepen (hoog)sensitieve kinderen kunnen ‘lastig’ gedrag vertonen, kunnen zich niet concentreren, krijgen achterstanden, worden gepest, zijn druk, willen niet werken, zijn faalangstig, erg moe, kruipen in hun schulp en zijn niet weerbaar.
Het enige dat deze kinderen willen, is gewoon zichzelf zijn.
Vaak wordt er bij deze kinderen ten onrechte een relatie gelegd naar ADHD, ADD, dyslexie en/of autisme. Steeds vaker hebben hoog sensitieve kinderen voedingsintoleranties en faalangst en zijn ze overdreven perfectionistisch.
 
Ik help deze kinderen door aan de ouders en/of leerkracht uit te leggen waar het kind behoefte aan heeft en hoe dat bereikt kan worden.
 
Iets voor jou?